2009-02-01

Rożki z jabłkami


Chyba nie istnieje nic łatwiejszego, jeśli ma się gotowe ciasto francuskie, na przykład firmy Frosta. Nie trzeba go nawet przycinać, wystarczy gotowe płaty ciasta podzielić na pół i ciasto na duże rożki gotowe. Potem można je jeszcze przekroić na pół po przekątnej i otrzymamy porcje ciasta na mniejsze rożki... A nadzienie? Oczywiście najprostsze - cząstki jabłek posypane cukrem z wanilią i cynamonem. Można dodać rodzynki albo co tam jeszcze fantazja podpowie (mrożone maliny?) Lubię, żeby jabłka były dość kwaśne, wtedy, po posypaniu cukrem pudrem z wierzchu, osiąga się pożądany kontrast smaku.


Składniki:
  • 2 jabłka pokrojone na dość duże, ale nie za grube cząstki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier puder z wanilią (domowy)
  • cynamon (dla amatorów)
  • żółtko rozmieszane z odrobiną mleka do posmarowania rożków
Ciasto wyjąć z lodówki, nieco rozmrozić, pokroić i nadziewać cząstkami jabłek, posypanymi cukrem z wanilią. Rożki posmarować rozmąconym żółtkiem i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni Celsjusza.

Gotowe! Najlepsze są wystudzone, podane do mocnej, dobrej herbaty. Czegóż chcieć więcej? Smak życia!


13 komentarzy:

  1. Takie rożki piekłam kiedyś często i ...zapomniałam o nich...pora więc upiec, są pyszne! pozdrawiam...kota też!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję w imieniu swoim i kota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś kurczę nie wierzę, ze te gotowe francuzy takie proste są ;o) Chyba że mówiy o zjadaniu.
    Ale wyglądają cudnie.

    PS. My też pozdrawiamy Tota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ha, naprawdę! A Frosta w tym wypadku najlepsza, nawet nie wałkujesz, nie rozwijasz, co czasami jest trudne, tylko sobie kroisz i nadziewasz ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak, powinno się uhonorować Noblem osobę, która wprowadziła gotowe ciasto francuskie do sprzedaży powinno

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój żarłoczny kot dziękuje za pozdrowienia i zapewnia, że rożka z jabłkiem tylko polizał ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ślinka cieknie! Moje koty pozdrawiają Twojego!
    A ja pozdrawiam Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję, kot właśnie chrapie, bo też by wysłał pozdrowienia w Bieszczdy;)

    OdpowiedzUsuń
  9. O jakie słodkości-pyszności :-) Pozazdrościć umiejętności...

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję i wzajemnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, jakie fajniutkie! Z jabłuszkiem i cynamonem, mniam! Kupię sobie gotowe ciasto i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pragnę się pochwalić, że zrobiłam rożki i smakują znakomicie. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ha! Bardzo się cieszę i też rozmyślam nad powtórką, tym razem z z dodatkiem malin :)

    OdpowiedzUsuń