2009-03-21

Risotto z grzybami


Jakie risotto lubicie najbardziej? Bo ja preferuję to z grzybami. Żadnych udziwnień: ryż, bulion, grzyby, trochę wina, zioła, parmezan... Zrobiłam kiedyś takie risotto z suszonymi grzybami (w wersji klasycznej, odpowiednio kleiste, posypane świeżo zmielonym pieprzem) dla znajomych. Koleżanki nie powiedziały nic, może im nawet i smakowało, a ich mężowie - no cóż, też je jakoś pokonali, choć miny mieli nietęgie, oj nie... To było ich pierwsze w życiu risotto i chyba spodziewali się innego smaku ;) Od tej pory nikogo na siłę nie uszczęśliwiam jedzeniem, chyba że Teściową, ale to często przypadkiem, bo Ona też raczej do polskiej kuchni przywykła i - choć lubi próbować moich eksperymentów kulinarnych - takie risotto za zwykłą pulpę mogłaby uznać...
Tym razem do duszącego się risotta dołożyłam dla smaku gałązki koperku (świetny pomysł!), które potem należy usunąć. No i parmezan albo ser pecorino romano muszą być świeże, dobre, bo wpływają na smak potrawy.

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
  • 1/4 kg grzybów mrożonych ( u mnie podgrzybki i maślaki, ale lepsze są prawdziwki)
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • świeżo starty parmezan (kilka łyżek wiórków serowych )
  • koperek, bazylia, świeżo zmielony pieprz
Czosnek i cebulę podsmażam na oleju, dodaję ryż i smażę przez 5 minut, wlewam wino i dalej smażę mieszając, aż do odparowania płynu; potem dokładam mrożone grzyby, gałązki koperku, zalewam risotto szklanką niemal wrzącego bulionu i gotuję na wolnym ogniu około 20 minut, dolewając porcjami pozostały i gorący bulion. Kiedy ryż zmięknie, ale nie rozgotuje się, dodaję masło i parmezan, mieszam i wykładam na talerze. Obok podaję resztę startego sera i młynek do pieprzu. Nie dodaję soli, bo bulion i ser są wystarczająco słone. Ale to już kwestia wyczucia i upodobań...



14 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje Twoje risotto i z bardzo chętnie bym zjadała :)) Pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mnie prześladuje to grzybowe risotto,tak od czasu gdy zobaczyłam przepis krok po kroku u Tilii.. chyba się wreszcie złamię :) pysznie się prezentuje!
    Papatki
    Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Majano, Ago, to risotto jest świetne! Ja w ogóle nie rozumiem tego całego cyrku z gotowaniem risotta, bo to naprawdę łatwa do przygotowania potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja tez najbardziej lubie wlasnie to proste grybowe. Niestety grzyby suszone sa 'w cenie', a mnie sie moje zapasy skonczyly :(
    Super pomysl z koperkiem na pewno kiedys sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja lubię i ryż i grzyby, a połaczenie obu jest wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki prosty masz ten przepisik.Musze wypróbowac koniecznie.Mam jeszcze w zamrazalniku mrozone grzybki (maslaczki i podgrzybki)..Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham takie risotto, ubóstwiam i mogłabym jeść codziennie :)
    Pięknie wygląda u Ciebie, tak apetycznie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejna świetna rzecz do wypróbowania, niesamowicie apetycznie wygląda:) Jestem pewna, ze będzie u mnie w domu kolejnym hitem z Twojej inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aagaa, wyjdzie Ci takie jak moje :)

    Tili, widziałam Twoją lekcję gotowania, Aga mi przypomniała :)

    Ollu, jeśli lubicie grzyby z kleistym, kremowym ryżem to Wam zasmakuje na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  10. Risotto moglabym jesc codziennie :)
    Zwlaszcza takie jak Twoje!

    OdpowiedzUsuń
  11. An-no ja mam takiego tate co to wszystkie nowosci sa be. Ale gdy bylam w zimie w domu, moj ukochany ugotowal wlasnie to risotto wiec mojemu tacie nie wypadalo odmowic i zabawne jest to, ze mu baaardzo posmakowalo :) (choc mowil, ze to pewnie dzieki jego grzybom, ktore sam zebral i ususzyl, bo moj tata jest swietnym grzybiarzem:) Ja mysle, ze ta wersja to takie jolly, bo to dosyc polski smak :)A Twoje wyglada idealnie! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anoushko, Elu, dziękuję! Faktycznie, takie grzybowe risotto to polski smak, zwłaszcza z maślakami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. ludzie sie nie znają, risotto jest pyszne! ale mi ochoty narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  14. Aga-aa - pyszne i uzależniające!

    OdpowiedzUsuń