2011-07-31

Melon i szynka parmeńska

 Są przystawki, które (chyba?) wyszły z mody, ale ja w kuchni kieruję się raczej smakiem niż modą. Czasami też węchem... Kiedy zobaczyłam i powąchałam w delikatesach dojrzałe melony kantalupa, wiedziałam, że na kolację będzie melon w szynce parmeńskiej. I wystarczy za cały posiłek. (Ekspedientki pracowały nad krojeniem tej szynki ciężej niż w siłowni, a i tak plastry nie okazały się równo ucięte... Nic to - jeśli są cieniutkie, łatwo je owinąć wokół kawałka melona). Jeszcze tylko decyzja w kwestii wyboru  wina  - sauvignion blanc czy chardonnay? Pewnie to drugie, bo mocniej zbudowane i bardziej owocowe, melonowe w smaku ;) 

  I nic nas nie obchodzą kolejne lipcowe burze, mimo iż w ciągu całego miesiąca  zanotowano 20 dni opadów i tylko 10 dni słonecznych. Nie wiem, czy dokładnie tak było, bo w ostatnim tygodniu niemal każdy dzień był w połowie deszczowy, a w połowie słoneczny ;) Ale - dopóki są melony i pomidory - nic to!


Składniki:
  • 8 kawałków melona
  • 8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
  • świeżo mielony czarny pieprz
Melon przekroić, wydrążyć, pokroić na cząstki i obrać ze skórki. Kawałki owinąć szynką, ułożyć na kamiennym łupku i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. W upalne dni podawać po schłodzeniu. Pycha! 

10 komentarzy:

  1. To jedna z moich ulubionych przystawek.I zgadzam sie z Toba,ze w kuchni nalezy kierowac sie smakiem a nie moda:)
    Mam zamiar wyprobowac Twoja tarte z gruszkami,juz spisalam skladniki:)
    Pozdrawiam ze slonecznej dzisiaj Anglii

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to słodko-słone zestawienie.
    mmm... trafiłaś w samo sedno!

    OdpowiedzUsuń
  3. leandro - tartę rekomenduję z całego serca, przeczytaj tylko wszystkie uwagi :)

    Karmel-itko - jeśli tylko melon jest naprawdę dojrzały - to rzeczywiście duża przyjemność jedzenia :) A co do mody -to przypomniało mi się, jak niedawno wszyscy kucharze dodawali do dań oliwę truflową, aż nie można było na nią patrzeć i jeść się w knajpach nie chciało;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak to jest pycha! Uwielbiam! :))

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majano, dzięki za odwiedziny. Ja mam wciąż kłopoty z zalogowaniem się do Ciebie, więc pozdrawiam stąd :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta wyszla rewelacyjna!Dziekuje za wszystkie Twoje cenne uwagi co do przepisu:) Musiala sie udac:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. leandro - cieszę się podwójnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, melon to chyba jedyny smak jaki nas nie laczy, ale dajesz na pocieszenie widze kosz pieknych pomidorow - to biore :) Usciski!

    OdpowiedzUsuń
  9. buru - ja też się długo nie mogłam polubić z melonem...

    OdpowiedzUsuń
  10. Szynka parmeńska, która to ta prawdziwa, a która nie?

    zapraszam do artykułu pod linkiem

    http://pl.shvoong.com/lifestyle/food-and-drink/2220926-szynka-parme%C5%84ska-kt%C3%B3ra-ta-prawdziwa/

    OdpowiedzUsuń