Święta zaczęły nam się przeciągać - jak za dawnych czasów! - aż do Trzech Króli. I mogło już pojawić się znużenie słodyczami i wypiekami wszelakimi, ale jeśli w spiżarni zaplątała się Wam jakaś torebka mielonych orzechów albo migdałów w płatkach (lub - co bardziej prawdopodobne - zostało trochę bakalii wszelakich w napoczętych opakowaniach), warto upiec ciasteczkai to w dwóch wersjach...
Niewinne, niezobowiązujące i pyszne, pięknie się prezentują w słojach i wspaniale smakują do popołudniwej herbaty. Nadają się też na prezenty - zapakowane w celofanowe torebki lub słoiki ozdobione wstążkami cieszą wszystkich obdarowanych. (Tak mi się przynajmniej wydaje...).
Poza tym - mamy przecież karnawał! Oto przepisy:
Poza tym - mamy przecież karnawał! Oto przepisy:
I Ciasteczka orzechowe z dodatkiem wanilii:
Składniki:
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- 50 g cukru pudru + 50 g do posypania upieczonych ciasteczek
- 2 żółtka
- laskowe orzechy w całości,najlepiej, jeśli będą uprażone i obrane ze skórki (ja moje dostałam w prezencie)
- 1 żółtko z odrobiną mleka do posmarowania ciasteczek
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- 10 dag cukru pudru (5 do ciasteczek i 5 do posypania upieczonych ciasteczek)
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 torebka cukru waniliowego
- 1 żółtko rozmącone z odrobiną mleka do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieram z żółtkami i połową cukru pudru, dodaję orzechy oraz ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią i starannie zagniatam. Ciasto schładzam na balkonie przez pół godziny, potem odrywam porcje ciasta wielkości niewielkiego orzecha włoskiego i formuję w dłoniach kulki. Każdą kulkę umieszczam na blasze wyłożonej pergaminem i wciskam w nią orzech laskowy, smaruję żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka i piekę przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Potem trzeba tylko oprószyć ciasteczka cukrem pudrem.
Można też rozwałkować ciasto na stolnicy i wycinać dowolne kształty przy pomocy foremek, a potem posypywać ciasteczka pokrojonymi orzechami. Tu lepiej się sprawdzi drugi przepis - ten z mniejszą ilością orzechów.
Można też rozwałkować ciasto na stolnicy i wycinać dowolne kształty przy pomocy foremek, a potem posypywać ciasteczka pokrojonymi orzechami. Tu lepiej się sprawdzi drugi przepis - ten z mniejszą ilością orzechów.
II Ciasteczka orzechowo-migdałowe (widoczne na zdjęciu poniżej)
Składniki:
- 2 ubite białka
- 200 g cukru pudru
- 200 g migdałów mielonych i w płatkach, mogą być też orzechy mielone
Przepis jest bardzo orientacyjny - należy dać tyle orzechów i migdałów, by powstało gęste ciasto, które nałożymy łyżką na papier do pieczenia.
Sposób wykonania:
Białka należy ubić, połączyć z cukrem pudrem i resztą składników. Formować kulki przy pomocy dwóch łyżeczek i wykładać je bezpośrednio na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Zachowajcie odstępy pomiędzy ciasteczkami, bo się trochę rozpłyną, czym nie należy się przejmować i piec w temperaturze 160 stopni około 20 minut - do delikatnego zrumienienia i wysuszenia ciasteczek.
Ciasteczka należy zdjąć z blachy dopiero po wystygnięciu. Są bardzo smaczne - chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Przypominają amaretti :)
Słodkiego nowego roku!
będzie mi brakować świąt. na szczęście za rok kolejne ;)
OdpowiedzUsuńTo niby ja kusze ciasteczkami Aniu? Dwa rodzaje i nie wiem które fajniejsze , oba mi się widza :D
OdpowiedzUsuńCudne ciasteczka i chyba chętnie bym zjadła i jedne i drugie.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Kurcze... Jà juz w pracy dzisiaj i o zrzuceniu poswiatecznych kilogramow marze a tutaj?
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, aż będę musiała spróbować przepisu:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, rozgrzewam piece gazowe i spróbuję, przepis wydaję się łatwy dla moich kompetencji ;]
OdpowiedzUsuńEveryone must read this article. Thanks for sharing.Apple MacBook Laptop HD Wallpaper
OdpowiedzUsuń