To prawda. W tym roku najlepszy okazał się mazurek ostatni - ten, który został po świętach: kajmakowy, na orzechowym spodzie, polany mleczną czekoladą, z dużą ilością domowej skórki pomarańczowej, którą dostałam w prezencie (dzięki wielkie dla Ofiarodawczyni). Ale baby drożdżowe to było naprawdę coś pysznego! Lubimy je podjadać w sobotę wieczorem i w niedzielę rano, jeszcze przed wielkanocnym śniadaniem. Baba i kawa to dobry początek dnia, zapewniam. Tegoroczne baby smakowały nam tak bardzo, że po świętach musiałam upiec następne!
Zaletą tego drożdżowego ciasta jest jego lekkość i puszystość oraz maślany smak - dzięki dużej zawartości masła, które dodaje się na końcu w kawałkach (jak w brioszce). Dodatek kandyzowanej pomarańczowej skórki i świeżo startej skórki z cytryny czyni babę prawdziwie wiosennym wypiekiem, a ponieważ pierwsza babka zniknęła tuż po upieczeniu, uznałam, że taki przepis warto zachować, więc oto on:
Zaletą tego drożdżowego ciasta jest jego lekkość i puszystość oraz maślany smak - dzięki dużej zawartości masła, które dodaje się na końcu w kawałkach (jak w brioszce). Dodatek kandyzowanej pomarańczowej skórki i świeżo startej skórki z cytryny czyni babę prawdziwie wiosennym wypiekiem, a ponieważ pierwsza babka zniknęła tuż po upieczeniu, uznałam, że taki przepis warto zachować, więc oto on:
Puszysta baba maślana:
(Składniki na jedną dużą babę i dwie mniejsze)
- 600 g mąki
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 60 - 70 g drożdży (można dać mniej drożdży, ale ciasto rośnie wolniej)
- 3 jaja
- 2 żółtka
- ok. 200 ml mleka
- skórka starta z 2 sparzonych cytryn
- garść skórki pomarańczowej z syropu
- garść rodzynków
- szczypta soli
Z drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka sporządzam rozczyn (mieszam wszystkie składniki rózgą i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn łączę dokładnie z mąką i resztą mleka oraz cukru. Wyrabiam w mikserze końcówką z hakiem. Do ciasta dodaję kolejno całe jaja i żółtka, szczyptę soli i bardzo dokładnie wyrabiam (ok. 10 minut). Do wyrobionego ciasta stopniowo dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie masło (jak do brioszki)
i ponownie wyrabiam, aż zacznie odstawać od ścianek robota. Wtedy wsypuję rodzynki i skórkę pomarańczową i wgniatam bakalie rękami. Ciasto musi teraz rosnąć ok. 30 - 40 minut. Po wyrośnięciu przebijam je pięścią i krótko wyrabiam, a potem dzielę na trzy części i przekładam do nasmarowanych masłem form z kominkiem; przykrywam formy z ciastem lnianą ściereczką i pozwalam moim babom wyrosnąć - czekam, aż wypełnią formy po brzegi. Może to trwać około godziny. Piekę baby bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni ok. 35 minut. Staram się nie piec zbyt długo, by ciasta nie przesuszyć. Studzę baby najpierw w formach, a potem na kratce, by mogły oddychać. Jedną babę po wystudzeniu zamrażam, pozostałe świetnie się przechowują pod kloszem albo w formach.
Upieczone baby posypuję cukrem pudrem, choć lukier pomarańczowy byłby też na miejscu.
Ciasto z tego przepisu jest - jak pisałam - lekkie, puszyste i maślane, więc dobrze się przechowuje. Lubię je piec w niewielkich formach, bo szybko znika :)
Mazurki zwykle piekę kajmakowe, na kruchym cieście, ale czasami wybieram spód orzechowy.Oto przepis:
Mazurek kajmakowy na orzechowym spodzie
Składniki:
- 150 g mąki
- 5 dkg mielonych orzechów laskowych
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
- 125 g miękkiego masła (dawałam na oko)
- 2 żółtka
- kajmak
- bakalie
- czekolada
- śmietanka
W misce ucieram za pomocą łyżki masło z cukrem i żółtkami, dodaję mąkę, orzechy oraz ekstrakt z wanilii i zagniatam miękkie ciasto. Gdyby ciasto wydawało się za tłuste, można dodać trochę mąki. Ciasto schładzam w lodówce, potem wylepiam nim nasmarowaną formę do tarty i schładzam ponownie. Nagrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni i piekę około 15 minut.
Wystudzony mazurek dekoruję masą kajmakową z mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez 3 godziny i dekoruję bakaliami oraz czekoladą. Lubię dodawać dużo skórki pomarańczowej i wiśnie z syropu, migdały, orzechy albo żurawinę. Tym razem polałam mazurek czekoladą, którą rozpuściłam z dodatkiem słodkiej śmietanki. Taka masa czekoladowa doskonale nadaje się również jako wypełnienie mazurka (patrz: foremka poniżej). Spróbujcie za rok. Polecam.
Wystudzony mazurek dekoruję masą kajmakową z mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez 3 godziny i dekoruję bakaliami oraz czekoladą. Lubię dodawać dużo skórki pomarańczowej i wiśnie z syropu, migdały, orzechy albo żurawinę. Tym razem polałam mazurek czekoladą, którą rozpuściłam z dodatkiem słodkiej śmietanki. Taka masa czekoladowa doskonale nadaje się również jako wypełnienie mazurka (patrz: foremka poniżej). Spróbujcie za rok. Polecam.
Mi baby i mazurki smakują cały rok :D
OdpowiedzUsuńPiękne wypieki
Widziałam, zaglądałam do Ciebie specjalnie, by poszukać inspiracji :)
OdpowiedzUsuńBaba normalnie zachwycająca i w kształcie też
UsuńLubię babki :D Najbardziej te drożdżowe ;D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj będę piec poświąteczną babkę - a co tam, jak szaleć, to szaleć ;)
gin, ja też myślę już o następnej babce:)
UsuńPrzepiękna jest ta baba i mazurek obłędny! :)
OdpowiedzUsuńit looks very nice :)
OdpowiedzUsuń________________________
American Actor HD Wallpapers
This is the precise weblog for anybody who needs to seek out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. Apple MacBook Laptop HD WallpaperYou positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!
OdpowiedzUsuńBlog czyta się bardzo dobrze, polecam także zajrzeć i dowiedziec czym jest dezynfekcja mieszkania po śmierci, jak się za to zabrać oraz komu zlecić.
OdpowiedzUsuńЗапчасти к автомобилям КАМАЗ, МАЗ
OdpowiedzUsuńАвтозапчасти для Легковых автомобилей
Download programs and games
Info Linking
Linking links
Bitcoin faucet
Auto BLOG
Truck Parts