Pisałam już, że kuchnię francuską darzę największą atencją? Że żadna inna nie wydaje mi się równie wyrafinowana w swej prostocie i różnorodna? Że każda inna kuchnia - włoska, chińska, arabska czy hinduska - nudzi mi się po jakimś czasie, a francuska nie? Nie pamiętam, piszę więc teraz. A skoro tak - to zapewne w najbliższych miesiącach pojawi się więcej francuskich dań na moim blogu.
Tym razem przedstawiam pasztet powstały z inspiracji popularnym francuskim przepisem... Już myślałam, że sama go wymyśliłam, ale takie błyskawiczne pasztety zalane galaretką żurawinową to przecież żadna nowość. Galaretka zapobiega wysychaniu pasztetu, dodaje urody i smaku i nie jest tłusta, w przeciwieństwie do sklarowanego masła... Możecie użyć jakiejś innej domowej galaretki - porzeczkowej, wiśniowej, byle słodko-kwaśnej. Może to być również sok żurawinowy z żelatyną, jak u mnie.
Składniki:
Tym razem przedstawiam pasztet powstały z inspiracji popularnym francuskim przepisem... Już myślałam, że sama go wymyśliłam, ale takie błyskawiczne pasztety zalane galaretką żurawinową to przecież żadna nowość. Galaretka zapobiega wysychaniu pasztetu, dodaje urody i smaku i nie jest tłusta, w przeciwieństwie do sklarowanego masła... Możecie użyć jakiejś innej domowej galaretki - porzeczkowej, wiśniowej, byle słodko-kwaśnej. Może to być również sok żurawinowy z żelatyną, jak u mnie.
Składniki:
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 150 g masła (tak, można i więcej...)
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koniaku lub brandy
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki
- tymianek
- gałka muszkatołowa (świeżo starta, do smaku)
- sól, pieprz
Prawdziwy francuski pasztet ma postać musu (więcej masła, śmietanki?), mój jest bardziej gęsty i nadaje się do krojenia w plastry.
*Sok żurawinowy podgrzałam, posłodziłam i w gorącym rozpuściłam żelatynę.
Polecam wszystkim wielbicielom wątróbek drobiowych. Smacznego!
żurawina zawsze wydawała mi się idealnym dodatkiem do mięsa..
OdpowiedzUsuńa taki pasztet.. bardzo wykwintny
Pasztet, mniam, bardzo, bardzo pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. :)
Wow! Zaczarował mnie! Vontrupka i żurawinka - biorę przepis! Tylko co ja zrobię z całą butelką brandy? ;))
OdpowiedzUsuńpozdr!
A ja cały sok żurawinowy od Ciebie wyżłopałam! Buuuuuu!
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada ten pasztet i na pewno z ta galaretka kapitalnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńMilego weekendu :)
Kuchnię francuską lubię bardzo i myślałam o zrobieniu takiego pasztetu... Dzięki za przepis ! Pomysł z galaretką wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńGenialne! zbieram się nad zrobieniem francuskiego pasztetu od jakiegoś dłuższego czasu, twoj post mnie zainspirował, a poza tym gratuluje pięknych zdjęc! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą całkowicie co do frncuskiej kuchni. A pasztet piękny i kuszący. I to jest piękne - mało pracy, a duży efekt.
OdpowiedzUsuńZgłasza się wielbicielka wątróbek kurzych i francuskiej kuchni i Francji samej w sobie!
OdpowiedzUsuńAch jak ja bym chciała tam mieszkać...
Miłej niedzieli Aniu ;)
Aniu, to kiedy mogę wpaść na kanapeczkę :))) Ja właśnie próbuję się przekonać do wątróbek we wszelkich ich postaciach :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny - róbcie ten pasztet, bo wątróbka czasami jest dla zdrowia konieczna, a w tej postaci to już elegancka przekąska :)
OdpowiedzUsuńMagodo - wypiłaś? Na zdrowie! A pasztet sobie zalej rozpuszczonym i skalowanym masłem ;)
Tili - zapraszam :)
Polko - ja też czasami chciałabym mieszkać w Paryżu...
Wątróbka bardzo elegancko przerobiona na pasztet...ale widzę w towarzystwie bardzo szarmanckiego bochenka...nie pochwaliłaś się co to za chleb, no co to za piękny chleb?
OdpowiedzUsuńKass, nie napisałam, bo mi się nie do końca udał ;) No, nie dodałam drożdży i rósł chyba za krótko, ale to miał być...Lees Sourdough.
OdpowiedzUsuńWracam z zapytaniem o galaretkę. Nigdy jeszcze nie poczyniałam sobie z żelatyną, stąd wszelkie proporcje są mi obce. Zate - ile dawałaś soku i żelatyny?
OdpowiedzUsuńpozdr!
Zemfiroczko - sto lat po czasie odpowiadam: o 1/3 więcej niż każe przepis na opakowaniu :)
OdpowiedzUsuńLepiej późno niż wcale! ;) Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam rewelacja podałam z domową bagietka .goście byli zachwyceni.
OdpowiedzUsuń