Kiedy zobaczyłam te gwiazdki na blogu Dorotus, wiedziałam, że muszę je upiec na wigilijny stół! Okazały się bardzo łatwe do przygotowania i pyszne. A pomysł, by nacięcia wewnątrz bułeczki robić kartą kredytową - doskonały. Rodzina była zachwycona zarówno efektownym wyglądem bułeczek, jak i ich smakiem. Oto przepis:
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych (ja dałam suche drożdże)
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 350 ml wody
- roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka, do posmarowania bułeczek
- mak do posypania
Mąkę połączyć z drożdżami (świeże drożdże można rozpuścić w części wody). Dodać sól, wodę, wyrobić gładkie ciasto, wtłaczając w nie dużo powietrza (ja wyrobiłam ciasto ręcznie, co nie było trudne). Pozostawić w przykrytej misce, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto ostatni raz wyrobić i uformować 12 bułeczek. Na środku każdej z nich zrobić głębokie nacięcia w kształcie gwiazdki (3 nacięcia wykonane krótszym bokiem czystej karty debetowej lub podobnej). Wywinąć powstałe "ząbki" od środka na zewnątrz. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w temp. 230 stopni około 12 minut. Pycha!
5 komentarzy:
Ha! i ja je widziałam i bardzo mi się podobały, jednak już i tak zbyt wiele przygotowań, by kolejne pyszności stawiać na stole. :)
Bardzo ładne Ci wyszły An-no! Jestem pewna, ze na świątecznym stole pięknie się prezentowały! :)
Dziękuję! Napracowałam się bardzo, ale warto było. Bułeczki upiekłam poprzedniego dnia i zamroziłam, aby były świeże w dniu wigilii. Pozdrawiam :)
Slicznie Ci wyszły!! :))) Mniam :)
Piekne! i ja chce je niebawem popelnic ;)
Pozdrawiam poswiatecznie :)
Dziękuję!
Prześlij komentarz