To przepyszna przekąska, na którą przepis moja znajoma dostała od pewnej Hiszpanki. I o ile przepyszna, o tyle nieefektowna - i to tak bardzo, że nie mam odwagi podawać jej w tej postaci gościom. Przynajmniej niektórym... Traktuję tę sałatkę jako ulubione letnie danie domowe i dotychczas podawałam ją w misce, z upieczonymi grzankami ułożonymi na osobnym talerzu. Znajoma mówiła, że tam w Hiszpanii jadali tę sałatkę z tostami. Myślę, że raczej z grzankami, a właściwie - na grzankach... Teraz wolę przygotować z niej klasyczne tapas i podawać sałatkę na grzance, przybraną listkami bazylii. Tak jest naprawdę smakowicie. Cudowne grzaneczki, najlepsze z dobrze schłodzonym białym winem!
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 mięsiste pomidory
- 3 duże ząbki czosnku (można więcej!)
- sok z jednej małej cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- listki bazylii
Myślę sobie, że można wszystko rozgnieść widelcem, ale wtedy zamiast sałatki otrzymamy guacamole... Choć w klasycznym przepisie nie ma zdaje się czosnku, a jest limonka i kolendra. Tu chodzi o czosnek ;)
3 komentarze:
Aniu juz zanotowałam, bardzo fajne na upalne dni...
mi też się podoba ,co tam podoba -to musi być boskie w smaku
Ha!Kass, Margot - zróbcie sobie tę salatkę, a nie pożałujecie. Schłodzona jeszcze lepsza i ... jeszcze brzydsza ;)
Prześlij komentarz