Dawno temu wymyśliłam tę sałatkę i przygotowywałam na rodzinne przyjęcia. Przyjęła się i chyba każdy w rodzinie ją przyrządza, odrobinę inaczej krojąc czy doprawiając, ale podstawowe składniki są na ogół te same. Można dodać jakiś składnik albo go pominąć, ale kalafior, ogórki małosolne i jajo na twardo oraz koperek muszą być! Do niedawna za każdym razem dodawałam też młode ziemniaki pokrojone na ćwiartki albo na sześć części. Ziemniaki muszą być oskrobane, a nie obrane - niby drobiazg, a wpływa na smak. Dziś, jeśli chcę zjeść wersję lżejszą, ziemniaków nie dodaję, ale posypuję sałatkę rzodkiewką, która wprowadza pyszny, smakowy i kolorystyczny akcent. I choć majonezowe sosy nie są dziś specjalnie modne, nie warto się tym przejmować, za to warto spróbować tej sałatki, polecam. Moja Siostra kroi ją drobniej i otrzymuje zupełnie inny smak, ja układam składniki w misie i polewam sosem jogurtowo-majonezowym, a potem posypuję resztą koperku i plasterkami rzodkiewki. Nie mieszam tej sałatki, bo traci wygląd. Aby była naprawdę pyszna, nie wolno rozgotować kalafiora i ogórki muszą być mało ukiszone, naprawdę małosolne... Nie mam pewności, czy Wam posmakuje, bo doświadczenie mi mówi, że domowe smaki należą tylko do nas i innym wcale nie muszą odpowiadać, ale kto wie...
Składniki na dużą porcję:
Wersja II
W szklanym naczyniu układam warstwami cząstki ziemniaków, kalafiora i ogórków, każdą z warstw posypuję koperkiem, szczypiorkiem i polewam sosem. Na wierzchu układam cząstki jaj, polewam resztą sosu, posypuję rzodkiewkami i układam gałązki koperku. Chłodzę w lodówce przed podaniem. Też pyszne. Polecam!
Składniki na dużą porcję:
- kalafior ugotowany na półtwardo
- 3 - 4 jaja na twardo, pokrojone na ćwiartki
- 5-6 małosolnych ogórków (kiszone się nie nadają)
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 1/2 kg młodych ziemniaków (opcjonalnie)
- mały kubeczek jogurtu lub kefiru
- 1/2 małego słoika majonezu (u mnie Winiary)
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wersja II
W szklanym naczyniu układam warstwami cząstki ziemniaków, kalafiora i ogórków, każdą z warstw posypuję koperkiem, szczypiorkiem i polewam sosem. Na wierzchu układam cząstki jaj, polewam resztą sosu, posypuję rzodkiewkami i układam gałązki koperku. Chłodzę w lodówce przed podaniem. Też pyszne. Polecam!
9 komentarzy:
Aniu ze składników wnioskuję ze nam będzie smakowac, to są nasze smaki!
An-no! Zaśliniłam się!
Dzięki, wypróbuję na pewno!
Uściski.
Ta sałatka musi być dobra! Niestety, już pożarłam mojego kalafiora, więc sałatka musi poczekać do dnia targowego. A przy okazji: czy nie należałoby zmienić tytułu bloga na Koperkowo?;-)
Kass, Magodo - my tę sałatkę uwielbiamy. Spróbujcie :)
Ori, ha! Właśnie dziś się nad tym zastanawiałam ;) Ale to fakt - waniliowych smaków ostatnio u mnie brak, a koperek - w każdym poście... Tak być musi, wszak to koperkowy, a nie waniliowy sezon :)
:D Ale wanillia wroci co?
Kiedys widzialam podobna salatke (nie pamietam gdzie i czy byla taka sama) ale wiem ze byl kalafior i ogorki i ja do tej pory nie wiem jak to razem smakuje :(
Za duzo przepisow odkladam na pozniej :)
Buziaki!
Polko - to bardzo dobre połączenie, warto wypróbować, a wanilia - no cóż, jakoś nie mam ochoty na słodkości, ale wróci ;)
na pewno wypróbuję Twój przepis na sałatkę, jest w niej wszystko to co lubię - kalafior, małosolne, koperek... mniam :) musi być pyszna! Pozdrawiam! :)
Mad, polecam serdecznie! Dziękuję za odwiedziny :)
Muszę kiedyś spróbować, choc nie potrafie wyobrazić sobie jej smaku...ale jest tu wszystko co lubię a poza tym na zdjęciach prezentuje się wspaniale.
Prześlij komentarz