LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2009-06-29

Domowa sałatka z kalafiora i ogórków małosolnych

Dawno temu wymyśliłam tę sałatkę i przygotowywałam na rodzinne przyjęcia. Przyjęła się i chyba każdy w rodzinie ją przyrządza, odrobinę inaczej krojąc czy doprawiając, ale podstawowe składniki są na ogół te same. Można dodać jakiś składnik albo go pominąć, ale kalafior, ogórki małosolne i jajo na twardo oraz koperek muszą być! Do niedawna za każdym razem dodawałam też młode ziemniaki pokrojone na ćwiartki albo na sześć części. Ziemniaki muszą być oskrobane, a nie obrane - niby drobiazg, a wpływa na smak. Dziś, jeśli chcę zjeść wersję lżejszą, ziemniaków nie dodaję, ale posypuję sałatkę rzodkiewką, która wprowadza pyszny, smakowy i kolorystyczny akcent. I choć majonezowe sosy nie są dziś specjalnie modne, nie warto się tym przejmować, za to warto spróbować tej sałatki, polecam. Moja Siostra kroi ją drobniej i otrzymuje zupełnie inny smak, ja układam składniki w misie i polewam sosem jogurtowo-majonezowym, a potem posypuję resztą koperku i plasterkami rzodkiewki. Nie mieszam tej sałatki, bo traci wygląd. Aby była naprawdę pyszna, nie wolno rozgotować kalafiora i ogórki muszą być mało ukiszone, naprawdę małosolne... Nie mam pewności, czy Wam posmakuje, bo doświadczenie mi mówi, że domowe smaki należą tylko do nas i innym wcale nie muszą odpowiadać, ale kto wie...

Składniki na dużą porcję:
  • kalafior ugotowany na półtwardo
  • 3 - 4 jaja na twardo, pokrojone na ćwiartki
  • 5-6 małosolnych ogórków (kiszone się nie nadają)
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1/2 kg młodych ziemniaków (opcjonalnie)
  • mały kubeczek jogurtu lub kefiru
  • 1/2 małego słoika majonezu (u mnie Winiary)
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Na dnie szklanej misy układam różyczki dobrze wystudzonego kalafiora, na nie albo pomiędzy nimi układam delikatnie cząstki jaj, posypuję sałatkę plastrami ogórka i rzodkiewki, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Całość obficie polewam sosem jogurtowo-majonezowym albo... majonezowo-jogurtowym (z dodatkiem soli, pieprzu, ew. soku z cytryny) i posypuję resztą rzodkiewek w plasterkach, ozdabiam dłuższymi gałązkami koperku. Warto schłodzić sałatkę, jeśli misa zmieści się w lodówce ;) Pycha!

Wersja II

W szklanym naczyniu układam warstwami cząstki ziemniaków, kalafiora i ogórków, każdą z warstw posypuję koperkiem, szczypiorkiem i polewam sosem. Na wierzchu układam cząstki jaj, polewam resztą sosu, posypuję rzodkiewkami i układam gałązki koperku. Chłodzę w lodówce przed podaniem. Też pyszne. Polecam!

9 komentarzy:

kass pisze...

Aniu ze składników wnioskuję ze nam będzie smakowac, to są nasze smaki!

Magoda pisze...

An-no! Zaśliniłam się!
Dzięki, wypróbuję na pewno!
Uściski.

Ori pisze...

Ta sałatka musi być dobra! Niestety, już pożarłam mojego kalafiora, więc sałatka musi poczekać do dnia targowego. A przy okazji: czy nie należałoby zmienić tytułu bloga na Koperkowo?;-)

An-na pisze...

Kass, Magodo - my tę sałatkę uwielbiamy. Spróbujcie :)

Ori, ha! Właśnie dziś się nad tym zastanawiałam ;) Ale to fakt - waniliowych smaków ostatnio u mnie brak, a koperek - w każdym poście... Tak być musi, wszak to koperkowy, a nie waniliowy sezon :)

Ewelina Majdak pisze...

:D Ale wanillia wroci co?
Kiedys widzialam podobna salatke (nie pamietam gdzie i czy byla taka sama) ale wiem ze byl kalafior i ogorki i ja do tej pory nie wiem jak to razem smakuje :(
Za duzo przepisow odkladam na pozniej :)
Buziaki!

An-na pisze...

Polko - to bardzo dobre połączenie, warto wypróbować, a wanilia - no cóż, jakoś nie mam ochoty na słodkości, ale wróci ;)

Mad pisze...

na pewno wypróbuję Twój przepis na sałatkę, jest w niej wszystko to co lubię - kalafior, małosolne, koperek... mniam :) musi być pyszna! Pozdrawiam! :)

An-na pisze...

Mad, polecam serdecznie! Dziękuję za odwiedziny :)

Aga z Zapiecka pisze...

Muszę kiedyś spróbować, choc nie potrafie wyobrazić sobie jej smaku...ale jest tu wszystko co lubię a poza tym na zdjęciach prezentuje się wspaniale.