.
Latem faszeruję warzywa bardzo często i zapraszam gości; na takie letnie przyjęcie podaję faszerowane papryki, cukinie, kabaczki, bakłażany i ... cebule. Czasem przygotowuję jeszcze ratatouille, piekę ciabatty albo chleb. Jeśli mam zacięcie, piekę jeszcze ciasto z owocami i przyjęcie różni się od wszystkich innych. Do tego - dobre czerwone wino i jest cudownie, nawet w mieście.
Farsz:
- dowolne warzywa, koniecznie niewielkie, np. kabaczki, papryki, cebule
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- pęczek pietruszki
- torebka ugotowanego ryżu (musi byc lekko twardawy)
- 0koło 70 - 80 dkg dobrego mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 duze, surowe jajo
- sól
- pieprz
- olej
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 kg pomidorów
- ew. łyżka koncentratu pomidorowego
- sól (około 1 łyżki, ale to indywidualna decyzja)
- pieprz
- szczypta cukru
- listek laurowy
- łodygi koperku, gałązki tymianku albo bazylii
Farsz: Warzywa (cukinie, kabaczki, bakłażany) przekroic i wydrążyc, z cebuli (jeśli się na nią decydujemy od razu) odciąc wierzchy, ostrym nożem wydrążyc środki, następnie wydrążony miąższ drobno posiekac i dodac do posiekanej wczesniej cebuli i czosnku, wszystko to podsmażyc na oleju, do zrumienienia. Cebuli może byc dośc dużo, nie szkodzi. W dużej misce połączyc ryż, mięso, jajo, posiekany koper i natkę, sól i pieprz, dodac usmażoną z kawałkami warzyw cebulę, wymieszac dokładnie, najlepiej ręką, wlac dla rozluźnienia farszu kilka łyżek wody lub sosu pomidorowego. Faszerowac warzywa. Tu pojawia się problem - najwięcej farszu zmieści się w paprykach, niewiele w cukinii czy bakłażanie, zależy to od wielkości warzyw. Dlatego ja decyduję się na różne warzywa, a kiedy zostaje nadmiar farszu,wydrążam jeszcze 1 - 2 okrągłe słodkie cebule i nadziewam.
Tak przygotowane warzywa umieszczam w dwóch rondlach i zalewam sosem pomidorowym. Farsz musi miec wyrazisty, mięsno-cebulowo-koperkowy smak, sos pomidorowy ma byc intensywnie czerwony i aksamitny. Duszę około 40 minut. Warzywa nie mogą byc zbyt miękkie, kapciowate.
Do niedawna nie dodawałam do farszu ryżu, lecz bułkę tartą, namoczoną w wodzie. Taki farsz najlepiej nadaje się do faszerowania małych cukinii, które wydrążam specjalnym przyrządem, bez przekrawania. Cukinie podaję często na zimno, niekiedy polane dodatkowo sosem jogurtowo-czosnkowym albo jogurtowo-koperkowym. Rodzina uwielbia każdą wersję tej potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz