LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2008-09-09

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami


Ostatnio piekę tylko bułeczki drożdżowe albo ciabatty. Ewentualnie chleby. Opanowało mnie istne szaleństwo... Nieuchronny powrót do pracy okazał się tak stresujący, że uprzyjemniam sobie życie pieczeniem, a magia ciasta jak zwykle działa! Najlepiej, jeśli jest drożdżowe, oczywiście.
Moje pierwsze próby opanowania sztuki pieczenia na drożdżach wzięły się z ambicji pokonania wypieków babci. Naprawdę! Lubiłam jej lekkie placki, ale tęskniłam do smaków ciężkich od masła i bardziej słodkich, do placków z kruszonką albo z owocami, do słodkich bułeczek nadzianych serem, makiem lub owocami. Te zaś nie od razu mi się udawały. Dziś też mam zastrzeżenia do własnych wypieków, ale to nic dziwnego, tęsknię wszak do smaków idealnych... Rodzina, znudzona moimi komentarzami, nieco się ze mnie naśmiewa, ale ja nie ustaję w poszukiwaniu przepisów najlepszych.
Dziś umiem już bez pomocy maszyny upiec maślane i słodkie, prawdziwie pyszne ciasto drożdżowe.

Tym razem jednak zachciało mi się bułeczek zwyczajnych, wiejskich. Nadziałam je śliwkami i posmarowałam jajkiem. Mimo iż wolę słodsze i bardziej maślane ciasto, znam wielbicieli takich wypieków (jeden mieszka razem ze mną) i dlatego zamieszczam zdjęcia i przepis. Klasyczny.
  • 0,5 kg mąki + 1/2 szklanki na zaczyn
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 dkg drożdży (użyłam świeżych)
  • cukier waniliowy domowy z prawdziwą wanilią (2 łyżki)
  • ok. 1 szklanki mleka (200 ml albo mniej)
  • 3 żółka,
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki oleju

Zaczyn: 2 dkg g drożdży wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1/2 szkl mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 20 - 30 minut.

Ciasto: W tym czasie rozpuścić masło i ubić na parze żółtka z cukrem oraz cukrem waniliowym. W misce połączyć mąkę, zaczyn i sól, dodać ubite żółtka i mleko, wyrabiać przez kilka minut. Potem stopniowo dolewać przestudzone masło i wyrabiać jeszcze około 20 minut. Można wyjąć ciasto na stolnicę albo deskę i dokończyć wyrabianie, dodając 2 łyżki oleju. Ciasto przykryć ściereczką albo folią i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować 15-16 bułeczek, formując w rękach placuszki i nadziewając każdy śliwką z odrobiną cukru. Można posmarować rozmąconym jajem (albo posypać cukrem pudrem tuż po upieczeniu...)

Piec do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 25 minut).




2 komentarze:

Agatha pisze...

wygladaja przepieknie, wpisuje na liste do zrobienia :)Myslisz ze mozna zrobic je z innymi owocami?

An-na pisze...

Tak, smaczne są z jabłkami albo z jagodami. W mojej ulubionej wersji są tuż po upieczeniu posmarowane masłem i posypane cukrem pudrem... Ale można i tak, jak na zdjęciu.