- 4 dośc duże bakłażany
- 4 duże cebule
- 1 kg pomidorów bardzo dojrzałych i mięsistych, najlepiej tych o podłużnym kształcie
- kilka ząbków czosnku
- bazylia
- listek laurowy
- kilka łyżek mąki (niekoniecznie)
- sól
- pieprz
- odrobina cukru do przełamania kwaśnego smaku pomidorów
- olej do smażenia
Bakłażany pokroic w dośc cienkie plastry, ułożyc na tacy, posolic i odstawic na około 20 minut, aby puściły gorzki sok. W tym czasie pokroic w półplasterki cebule i podsmażyc je na oleju. Kiedy zmięknie, dodac obrane ze skórki i pokrojone pomidory, odrobinę cukru, soli i gałązkę bazylii, listek laurowy, ząbek czosnku i dusic, aż cebula zmięknie, a pomidory się rozpadną i utworzą gęsty sos. Jeśli mają za mało wyrazisty smak, warto dodac nieco koncentratu. Następnie należy opłukac bakłażany z soli i gorzkiego soku i wytrzec je ręcznikiem papierowym. Ponownie posolic, posypac pieprzem, obtoczyc w mące i smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyc z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i układac warstwami w płaskim naczyniu, posypując każdą z kolejnych warstw (co najmniej trzech) drobno posiekanym czosnkiem i listkami bazylii, polewając sosem pomidorowym z cebulą. Na wierzchu powinien znaleźc się gęsty pomidorowo-cebulowy sos.
W wersji dietetycznej można plastry bakłażanów posmarowac olejem i smażyc na patelni grillowej do zrumienienia. Ja tak lubię, choc, przyznaję, bakłażany lubią olej...
Podawac w temperaturze pokojowej z dobrym pieczywem. Ja upiekłam ciabatty. Do tego wystarczy podac dobre wino i kolacja dla znajomych gotowa!
3 komentarze:
Witaj :)
Swietny przepis, bardzo mi się podoba!
Czy możesz mi podpowiedzieć, co to za śliczne bułeczki stoją obok bakłażanów?
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
Oczywiście miało być "leżą w koszyku" Ciągle walczę z logowaniem i mam myśli rozproszone jak widzę konieczność logowania :)
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
To ciabatty z przepisu Liski, pyszne!
Pozdrawiam
Prześlij komentarz