Dawno temu wymyśliłam tę sałatkę i przygotowywałam na rodzinne przyjęcia. Przyjęła się i chyba każdy w rodzinie ją przyrządza, odrobinę inaczej krojąc czy doprawiając, ale podstawowe składniki są na ogół te same. Można dodać jakiś składnik albo go pominąć, ale kalafior, ogórki małosolne i jajo na twardo oraz koperek muszą być! Do niedawna za każdym razem dodawałam też młode ziemniaki pokrojone na ćwiartki albo na sześć części. Ziemniaki muszą być oskrobane, a nie obrane - niby drobiazg, a wpływa na smak. Dziś, jeśli chcę zjeść wersję lżejszą, ziemniaków nie dodaję, ale posypuję sałatkę rzodkiewką, która wprowadza pyszny, smakowy i kolorystyczny akcent. I choć majonezowe sosy nie są dziś specjalnie modne, nie warto się tym przejmować, za to warto spróbować tej sałatki, polecam. Moja Siostra kroi ją drobniej i otrzymuje zupełnie inny smak, ja układam składniki w misie i polewam sosem jogurtowo-majonezowym, a potem posypuję resztą koperku i plasterkami rzodkiewki. Nie mieszam tej sałatki, bo traci wygląd. Aby była naprawdę pyszna, nie wolno rozgotować kalafiora i ogórki muszą być mało ukiszone, naprawdę małosolne... Nie mam pewności, czy Wam posmakuje, bo doświadczenie mi mówi, że domowe smaki należą tylko do nas i innym wcale nie muszą odpowiadać, ale kto wie...
Składniki na dużą porcję:
Wersja II
W szklanym naczyniu układam warstwami cząstki ziemniaków, kalafiora i ogórków, każdą z warstw posypuję koperkiem, szczypiorkiem i polewam sosem. Na wierzchu układam cząstki jaj, polewam resztą sosu, posypuję rzodkiewkami i układam gałązki koperku. Chłodzę w lodówce przed podaniem. Też pyszne. Polecam!
Składniki na dużą porcję:
- kalafior ugotowany na półtwardo
- 3 - 4 jaja na twardo, pokrojone na ćwiartki
- 5-6 małosolnych ogórków (kiszone się nie nadają)
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 1/2 kg młodych ziemniaków (opcjonalnie)
- mały kubeczek jogurtu lub kefiru
- 1/2 małego słoika majonezu (u mnie Winiary)
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Wersja II
W szklanym naczyniu układam warstwami cząstki ziemniaków, kalafiora i ogórków, każdą z warstw posypuję koperkiem, szczypiorkiem i polewam sosem. Na wierzchu układam cząstki jaj, polewam resztą sosu, posypuję rzodkiewkami i układam gałązki koperku. Chłodzę w lodówce przed podaniem. Też pyszne. Polecam!