2008-11-24
Żydowskie klimaty
2008-11-09
Chleb pszenno-żytni zaparzany
- 1 szkl. mąki żytniej chlebowej
- 1½ szkl. wrzącej wody
- 2 łyżki zakwasu
- 1/4 łyżeczki drożdży suszonych
Wieczorem w przeddzień pieczenia mąkę zalałam wrzątkiem , wymieszałam i poczekałam, aż wystygnie. Dodałam zakwas i drożdże i wszystko razem wymieszałam. Zostawiłam przykryty zaczyn na noc (ok. 10 - 12 godzin).
Ciasto właściwe:
- 2½-3 szkl. mąki pszennej chlebowej
- 1 szkl. mąki żytniej chlebowej
- 1 szkl. letniego mleka
- 1½ - 2 łyżeczek soli
Rano wyrośnięty zaczyn połączyłam z mlekiem i solą. Stopniowo dodawałam mąkę - niepełne 3 szklanki mąki pszennej i 1 szklankę żytniej. Ciasto powinno być zdecydowanie wilgotne i klejące , ale dość gęste. Dokładnie wymieszane ciasto przykryłam folią i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 - 1½ godziny. (Zwykle nagrzewam lekko piekarnik i do otwartego wstawiam ciasto).
Po wyrośnięciu przełożyłam ciasto chlebowe do formy posmarowanej olejem i wysypanej otrębami pszennymi (tym razem użyłam foremki 10 x 25 cm), wyrównałam natłuszczoną olejem dłonią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia na 1 - 1½ godziny, dopóki ciasto nie podniosło się do brzegów formy. Piekłam około 50 minut w temperaturze 210 st.C
Poemat, naprawdę!
2008-11-08
Zupa ogórkowa
- 1/2 kg ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 bulwy selera
- 1 por
- kilka ziemniaków (ewentualnie, bo można z nich w tej wersji zrezygnować)
- 4- 5 łyżek ryżu
- udko kurczaka ew. rosołek
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, koperek, natka pietruszki
- 2 litry wody (mniej więcej)
Ugotować wywar na kurczaku i włoszczyźnie, z przyprawami, kiedy mięso i warzywa zmiękną, dodać opłukany ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować, aż będą miękkie. Dodać starte na tarce jarznowej ogórki, natkę lub koperek, doprawić do smaku, ale uważać z solą, bo ogórki są przecież słone. Pogotować jeszcze kilka minut. Mięso oddzielić od kości i wkroić do zupy.W tej wersji to wszystko. Pyszna, rosołowa, kwaśna i delikatna jednocześnie zupa. Świetna nie tylko na the day after... Można dodać kleks śmietany.