Składniki na połowę porcji:
- 25 dkg selera
- 35 dkg ziemniaków
- 1 por
- 1 cebula
- 1 szalotka
- bulion warzywny lub mięsny (albo ekologiczna jarzynka)
- liść laurowy, sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
Składniki:
Mąkę połączyć z drożdżami (świeże drożdże można rozpuścić w części wody). Dodać sól, wodę, wyrobić gładkie ciasto, wtłaczając w nie dużo powietrza (ja wyrobiłam ciasto ręcznie, co nie było trudne). Pozostawić w przykrytej misce, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto ostatni raz wyrobić i uformować 12 bułeczek. Na środku każdej z nich zrobić głębokie nacięcia w kształcie gwiazdki (3 nacięcia wykonane krótszym bokiem czystej karty debetowej lub podobnej). Wywinąć powstałe "ząbki" od środka na zewnątrz. Z części ciasta uformować niewielkie bułeczki i naciąć jak kajzerki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w temp. 230 stopni około 12 minut. Pycha!
Składniki połączyłam ze sobą (drożdże rozpuściłam w wodzie) i wyrabiałam ręcznie ok. 10 minut. Ciasto pozostawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie uformowałam okrągły bochenek i umieściłam go w ... durszlaku wyłożonym ściereczką, którą to obsypałam mąką. Chleb wyrastał około 2 godzin. Piekłam go piekarniku nagrzanym do 230 stopni C. przez 15 minut, a potem dopiekałam około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
A oto przepis Mirabelki ( a raczej, jak Ona pisze, belgijskich piekarzy) na oryginalny zakwas, z którego można upiec chleb w proporcjach: 400 g zakwasu + 400 g mąki pszennej + 200 g mąki żytniej + 300 g wody + 20 g soli + 20 g drożdży:
Zakwas żytni 60-godzinny
I etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 20.oo
Mąka żytnia typ 2000 - 50g
Woda - 50g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
II etap – dzień drugi wieczór, godz. 20.oo
Do etapu I dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Cukier - 1-2 łyżki
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.
III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 20,oo
Do etapu II dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.
Zakwas (500g) powinien być gotowy rano czwartego dnia ok godz. 8,oo. 100g zostawiłam sobie do dalszej hodowli, a z 400g zrobiłam chleb mieszany pszenno-żytni (50%:50%) wg receptury podanej w artykule.