Mam słabość do tego dania i przygotowuję je w różnych wersjach - z kurczaka ugotowanego w rosole, z duszonych udek, z dodatkiem pieczarek albo zielonego groszku... Potrawka z kurczaka to po prostu danie mojego dzieciństwa. Moja Mama gotowała w domu pyszną, pełną mięsa i warzyw potrawkę, która zadawała kłam socjalistycznej zmorze, czyli "kurze w krochmalu", jak nazywaliśmy potrawę podawaną w każdej stołówce szkolnej. Przyznam ze wstydem, że lubiłam nawet te stołówkowe wersje ;) Po prostu - potrawka z kurczaka była jednym z moich dań ulubionych! Dziś najczęściej przygotowuję ją tak:
Składniki:
Tak wygląda przepis podstawowy. Można jeszcze dodać do dania inne warzywa z rosołu albo szklankę mrożonego zielonego groszku czy podduszone pieczarki. Pycha!
Składniki:
- ugotowany kurczak z rosołu z kilkoma marchewkami
- 200 ml śmietany
- cebula
- 1 - 1 i 1/2 szklanki rosołu (zależy od wielkości kurczaka)
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- pęczek koperku
Tak wygląda przepis podstawowy. Można jeszcze dodać do dania inne warzywa z rosołu albo szklankę mrożonego zielonego groszku czy podduszone pieczarki. Pycha!
W ten sposób postanowiłam pożegnać zimę i przejść na dania sezonowe - lekkie i nowoczesne. Postanowiłam też zacząć jeździć na rowerze... Zobaczymy, na jak długo wystarczy mi zapału ;) Wam przesyłam bukiet białych tulipanów z mego stołu. Wiosna idzie!
PS: Czy Wasze koty też otwierają szafki kuchenne i wyciągają z kosza na śmieci kości i resztki z kurczaka ?! Tak tylko pytam...