LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2008-08-12

Bakłażany z Kaukazu


Pyszne danie, na które przepis babcia mojej koleżanki przywiozła podobno aż z okolic Kaukazu. Myślę, że istnieje ono w każdej kuchni Południa, bo są to po prostu smażone plastry bakłażanów ułożone warstwami w płaskim naczyniu, przełożone duszoną cebulą z pomidorami, posypane czosnkiem i bazylią. Podaje się to danie letnie lub zimne. Można zapewne zapiec je jeszcze w piekarniku i podac na ciepło, ale w upalne dni lepiej smakują potrawy niezbyt gorące. (W Bułgarii nawet bob czorbę, czyli zupę fasolową podawano nam letnią).


  • 4 dośc duże bakłażany
  • 4 duże cebule
  • 1 kg pomidorów bardzo dojrzałych i mięsistych, najlepiej tych o podłużnym kształcie
  • kilka ząbków czosnku
  • bazylia
  • listek laurowy
  • kilka łyżek mąki (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru do przełamania kwaśnego smaku pomidorów
  • olej do smażenia

Bakłażany pokroic w dośc cienkie plastry, ułożyc na tacy, posolic i odstawic na około 20 minut, aby puściły gorzki sok. W tym czasie pokroic w półplasterki cebule i podsmażyc je na oleju. Kiedy zmięknie, dodac obrane ze skórki i pokrojone pomidory, odrobinę cukru, soli i gałązkę bazylii, listek laurowy, ząbek czosnku i dusic, aż cebula zmięknie, a pomidory się rozpadną i utworzą gęsty sos. Jeśli mają za mało wyrazisty smak, warto dodac nieco koncentratu. Następnie należy opłukac bakłażany z soli i gorzkiego soku i wytrzec je ręcznikiem papierowym. Ponownie posolic, posypac pieprzem, obtoczyc w mące i smażyc na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyc z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i układac warstwami w płaskim naczyniu, posypując każdą z kolejnych warstw (co najmniej trzech) drobno posiekanym czosnkiem i listkami bazylii, polewając sosem pomidorowym z cebulą. Na wierzchu powinien znaleźc się gęsty pomidorowo-cebulowy sos.

W wersji dietetycznej można plastry bakłażanów posmarowac olejem i smażyc na patelni grillowej do zrumienienia. Ja tak lubię, choc, przyznaję, bakłażany lubią olej...

Podawac w temperaturze pokojowej z dobrym pieczywem. Ja upiekłam ciabatty. Do tego wystarczy podac dobre wino i kolacja dla znajomych gotowa!




3 komentarze:

Olga Smile pisze...

Witaj :)
Swietny przepis, bardzo mi się podoba!
Czy możesz mi podpowiedzieć, co to za śliczne bułeczki stoją obok bakłażanów?
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile

Olga Smile pisze...

Oczywiście miało być "leżą w koszyku" Ciągle walczę z logowaniem i mam myśli rozproszone jak widzę konieczność logowania :)
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile

An-na pisze...

To ciabatty z przepisu Liski, pyszne!
Pozdrawiam