LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2008-10-05

Zupa ziemniaczana z grzybami

Kiedy zwykła kartoflanka zamienia się w zupę grzybową? Ano, wszystko zależy od proporcji... Jeśli podstawą dania są ziemniaki, a grzyby stanowią jedynie dodatek, możemy uznać, że zupa wpisuje w ideę Ziemniaczanego Tygodnia, zaproponowanego przez Olgę .

Tak więc takim prostym daniem postanowiłam zacząć zabawę i ugotowałam zupę ziemniaczaną z podgrzybkami.

Wystarczy podsmażyć na łyżce masła z odrobiną oleju pokrojoną w piórka cebulę oraz połówkę selera i dwie marchewki pokrojone w słupki, dodać garść grzybów (w całości lub w plasterkach), krótko poddusić i zalać bulionem lub wodą. Chwilę jeszcze pogotować, potem dodać 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę, posolić i gotować warzywa do miękkości. W tym czasie można podsmażyć na chrupiąco plasterki boczku i dodać je potem do zupy. Doprawić ostatecznie solą, pieprzem, posypać koperkiem lub natką pietruszki. Niewielką część ziemniaków z zupy warto zmiksować dla zagęszczenia konsystencji i uzyskania aksamitnego smaku. Radzę podawać z chrupiącym boczkiem, ale i bez tego zupa jest smaczna. Bywa, że boczek dodaję na początku, razem z cebulą. Ta zupa lubi różne warianty.
Drugiego dnia można na przykład zmiksować wszystkie ziemniaki ( bo tracą smak) i doprawić inaczej niż poprzednio. Można podać ją na przykład z grzankami. Taka odmiana dobrze zupie robi. A smak tej prostej zupy - no cóż - dla mnie to po prostu smak dzieciństwa...




2 komentarze:

majana pisze...

O mniam! Wygląda pięknie! :))

An-na pisze...

Dziękuję! Polecam, bo to taki czysty, "niezepsuty" smak.
Pozdrawiam
An-na