LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2008-11-08

Zupa ogórkowa


Ogórkowa - zupa dzieciństwa. Ulubiona. Wygrywała z pomidorową zawsze, a najlepiej smakowała ze śmietaną, ugotowana na kości schabowej z polędwiczką albo na żeberkach... Dziś gotuję ją rzadziej, w różnych wersjach, z mięsem i bez, z dodatkiem masła albo po prostu czystą, rosołową, bez śmietany. Ta jest właśnie taka.


Składniki:
  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 bulwy selera
  • 1 por
  • kilka ziemniaków (ewentualnie, bo można z nich w tej wersji zrezygnować)
  • 4- 5 łyżek ryżu
  • udko kurczaka ew. rosołek
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, koperek, natka pietruszki
  • 2 litry wody (mniej więcej)

Ugotować wywar na kurczaku i włoszczyźnie, z przyprawami, kiedy mięso i warzywa zmiękną, dodać opłukany ryż i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować, aż będą miękkie. Dodać starte na tarce jarznowej ogórki, natkę lub koperek, doprawić do smaku, ale uważać z solą, bo ogórki są przecież słone. Pogotować jeszcze kilka minut. Mięso oddzielić od kości i wkroić do zupy.W tej wersji to wszystko. Pyszna, rosołowa, kwaśna i delikatna jednocześnie zupa. Świetna nie tylko na the day after... Można dodać kleks śmietany.


Jeśli przygotowuję więcej zupy, na dwa dni, rezygnuję z ziemniaków, bo drugiego dnia tracą smak i to już nie jest to samo...

2 komentarze:

majana pisze...

Uwielbiam ogórkową! :) Tez niedawno robiłam :)) Pozdrawiam.

An-na pisze...

Widziałam i napisałam komentarz :)