LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2011-09-13

Czerwień papryki i bułgarska sałatka

W sierpniu i we wrześniu przygotowuję prostą bułgarską sałatkę z opiekanej  papryki. Kolor energetyzujący (uwielbiam!),  a czosnek zabija bakterie (wiadomość dla  walczących z długim przeziębieniem). Wrzesień zaczął się u mnie katarem i - póki co - nic się nie zmieniło. Zdążyłam w tym czasie pojechać na kilka dni do Lwowa i na Huculszczyznę, pójść na krótki spacer w góry, potem postać kilka godzin na granicy, wrócić  do pracy po kilkunastu godzinach podróży,  a choróbsko nadal  trzyma! Zacznę chyba pożerać czosnek w ilościach hurtowych!

 Ale sałatkę polecam również wszystkim zdrowym - dla jej cudownego smaku i koloru. Warto mieć jednak w domu dobrą oliwę z pierwszego tłoczenia, bo w tak prostych przepisach smak składników odgrywa kluczową rolę. Papryka powinna być mięsista, niekoniecznie bułgarska, bo takiej u nas prawie nie ma, może być duża czerwona   albo pomidorowa. Bułgarzy opiekają swoje papryki w całości i podają polane oliwą oraz skropione octem. Nie bawią się w przygotowywanie sosów, bo i po co - i tak jest pysznie. 
 Można upiec kilka kilogramów papryki, z części zrobić peperonatę, leczo i sałatkę albo samą sałatkę i resztę zamknąć w słoikach.  Albo przygotować niewielką porcję - jak ja.


Składniki:
  • 5 czerwonych papryk
  • oliwa extra vergine
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • ocet winny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Papryki należy przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, następnie ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i opiec pod grillem w temperaturze 220 stopni przez 20 - 25 minut, aż się porządnie przypieką. Potem trzeba zdjąć je z blachy, umieścić w torbie foliowej i poczekać, aż ostygną. Następnie zdjąć skórkę, pokroić w grube paski, ułożyć na talerzu, posypać pokrojonym czosnkiem, polać oliwą, skropić octem, doprawić solą i pieprzem.  Schłodzić przed podaniem. Zagryźć pietruszką dla zabicia smaku czosnku. Albo niczym się nie przejmować i już. 
Można jeszcze sałatkę posypać bazylią albo tymiankiem, a ocet winny zastąpić octem balsamicznym i  -  jesteśmy na wakacjach, a katar mamy w nosie. Nadal.

10 komentarzy:

Amber pisze...

An-no,kocham tę sałatkę za kolor przede wszystkim.
Koloroterapia absolutna!
I przyrządzam tak samo.
Smacznego!

Majana pisze...

Świetny ma kolor. Musi być smaczna, bo papryka i czosnek są smaczne.

Zdrowia Ci zyczę!:)

Ewelina Majdak pisze...

Aniu kolor Twojej papryki jest zabójczo piękny! Gdybym tylko mogła ją jeść częściej. Ech!
Wycieczki do Lwowa bardzo Ci zazdroszczę. Byłam tam tylko raz jako siksa z liceum i niewiele z niego zapamiętałam.
Uściski Aniu!

amaggie pisze...

Świetny i prosty przepis - sałatka wygląda fantastycznie - ten kolor! - jest niesamowity :)
Dziękuję za przepis - zapisuję i niebawem wypróbuję ;)

margot pisze...

aż takiej fajnej ( czytaj i prostej) sałatki z papryki nie znałam , trzeba to zmienić bo wygląda niezwykle pysznie

asieja pisze...

lubię tą energetyczną kolorystykę :-)

Małgoś pisze...

Przecież takie delicje to nawet samodzielnie można wsuwać... :) Pycha!

atina pisze...

O tak wszystko w niej lubię, to całość bardzo by mi smakowała:)

Niania w Paryzu pisze...

cudny przepis i cudne zdjecia... ja tez wczoraj pisalam o papryce tyle, ze w Piperade z kraju Baskow...
Pozdrawiam
Est-ouest

An-na pisze...

Można jeść bez końca! Polecam :)