Jeśli lubimy kuchnię dobrą i prostą, potrzebujemy nie tylko doskonałych składników, ale i przypraw. Wiele możemy nauczyc się w tej kwestii od Francuzów i Włochów. Pamiętam wstrętny smak pierwszych przygotowywanych przeze mnie sałat z dodatkiem oliwy kiepskiej jakości, ale i olśnienie po spróbowaniu w restauracji sałaty skropionej jedynie niezłą oliwą i dobrym octem winnym. "Prawie"- jak wiemy - czyni dużą różnicę...
Teraz mogę wybierac do woli. Niedawno buszowałyśmy z siostrą w sklepie Vom Fass pomiędzy półkami pełnymi beczułek z oliwą, olejami smakowymi i octem. Wszystkiego mogłyśmy spróbowac i kupic po odrobinie, w butelkach lub buteleczkach, które stoją na półkach i czekają na napełnienie. Olej z pestek dyni, orzechów laskowych, ocet malinowy, oliwy extra vergine z Krety, Toskanii, Prowansji... No i aceto balsamico di Modena - stary, sezonowany, pyszny do sałat, owoców, deserów.
Wyszłam ze sklepu z odrobiną drogiego octu balsamicznego i oleju z orzechów laskowych, a wróciłam po kilku dniach po niedrogą oliwę grecką, tani ocet winny i jeszcze inne. Świetny sklep, polecam!
Sklep Vom Fass, Blue City, Warszawa http://www.bluecity.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz