LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2008-07-23

Papryka faszerowana


Jedno z moich ulubionych letnich dań, często gości na stole razem z faszerowaną cukinią. Zapewniam, że łatwe w przygotowaniu. Ważne, aby papryka była mięsista i słodka i miała dośc regularny kształt. Ja używam papryki czerwonej lub żółtej, nie polecam zielonej ani białej (bywa gorzka i zbyt cienka) Nie należy przejmowac się, jeśli nie uda nam się kupic niewielkiej papryki, którą nadziewa się w całości, przykrywając odkrojoną wcześniej czapeczką. Większe warzywa można po prostu przekroic na pół i nadziac obie połówki, jak na zdjęciu. Trudno jednak podac dokładną ilośc farszu, bo to zależy od wielkości papryk.
  • 8 -9 niewielkich papryk lub 5 dużych, przekrojonych na pół
  • 70 dkg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 torebka ryżu ugotowanego na półmiękko
  • 1 cebula
  • 1 duże jajo
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka vegety lub innej warzywnej przyprawy
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek wody dla rozrzedzenia farszu
Sos pomidorowy szybki:
  • 350 ml gestego przecieru pomidorowego
  • 200 ml wody
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łodyd tymianku, koperku lub bazylii
  • listek laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • kostka rosołowa lub vegeta do smaku (opcjonalnie)
  • szczypta cukru

Mięso mielone dobrej jakości, z przewagą wieprzowego, dokładnie wymieszać ze startą na tarce cebulą, ryżem, surowym jajem, drobno posiekanym koperkiem i przyprawami.
Papryki umyć, odciąć czapeczki (1/4 wysokości ) lub przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i białe błony. Nadziać przygotowanym farszem, założyć "czapeczki" i odstawić na moment.
W szerokim rondlu podsmażyć krótko czosnek z cebulą, zalać przecierem pomidorowym i wodą (jeśli mamy domowy dość rzadki przecier, nie dodajemy wody tylko łyżkę koncentratu pomidorowego do smaku). Dodać w całości łodygi tymianku i koperku (albo bazylii, jeśli ktoś woli), listek laurowy, szczyptę cukru, kostkę rosołową*, następnie ustawic ciasno obok siebie papryki i dusic pod przykryciem 35 - 40 minut, aż papryki zmiękną, ale nie rozpadną się. Nie wolno dusic zbyt długo, bo skórka z papryki zacznie odstawać i nie będzie smaczna. Sos tymczasem odpowiednio zgęstnieje i będzie miał intensywny smak.
Jeśli nie smakuje nam intensywny smaku sosu, wystarczy dodac łyżkę gęstej śmietany lub nieco wrzącej wody i chwilę pogotować sos. Papryka duszona w kwaśnym sosie nie rozpadnie się i zachowa kształt. Gdyby sos był jednak z jakichś powodów zbyt rzadki, należy zredukować jego ilość dusząc warzywa bez przykrycia.
Proste i smaczne! Czasem stosuję inne farsze i inne sosy, zapiekam papryki, podsmażam ryż i cebule przed dodaniem do farszu, ale o tym innym razem.

* Kostek rosołowych używam sporadycznie, z lenistwa, ale można się bez nich obejść...


Brak komentarzy: