LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2011-07-19

Rustykalna tarta z cukinią. Galette

Galette mogłabym jeść codziennie! Ta rustykalna i  prosta tarta daje duże pole do popisu i jest łatwa  do  przygotowania. Ciasto, które tym razem proponuję, robi się jak zwykle w mig, a jeśli składniki są zimne, to nie wymaga nawet długiego chłodzenia. W smaku  przypomina nieco  francuskie -  Nela Rubinstein piekła z podobnego kulebiaki i wytrawne tarty. Ja w tym przepisie użyłam gęstego greckiego jogurtu zamiast serka homogenizowanego i wyszło wspaniale. Polecam galette w mojej wersji z lampką schłodzonego białego wina na lunch albo na kolację -  znika tak szybko, że zostają jedynie okruszki...


Składniki na ciasto: 

  • szklanka mąki (140  g)
  • 120 g zimnego masła
  • 120 g serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu*
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • jajo do posmarowania brzegów ciasta
Farsz:
  • 2 małe cukinie
  • 2-3  ząbki czosnku
  • cebula
  • tymianek
  • bazylia
  • kawałek tłustego wiejskiego  twarogu albo fety
  • kawałek sera bursztyn albo parmezanu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Masło siekam i palcami łączę z mąką, aż powstaną grudki. Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam marmurkowe ciasto. Formuję z niego dość gruby placek, wkładam do foliowej torebki  i schładzam w lodówce.
Kiedy ciasto leżakuje w lodówce, a czasami nawet w zamrażalniku -  kroję w plasterki cukinie, cebulę  i czosnek i duszę warzywa na  na oleju z dodatkiem odrobiny wody, by  nie przypaliły się i nie zgorzkniały (!). Farsz doprawiam solą i pieprzem, zostawiam do schłodzenia.

Tymczasem wyjmuję z lodówki zimne, ale dające się formować ciasto, przekładam je od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkowuję na duży placek przy pomocy małego wałka.  Najwygodniej to robić  przez folię, ale można posypać ciasto mąką. Na cieście rozsypuję pokrojoną bazylię, układam  farsz, zostawiając 3 cm   brzegu, posypuję cukinię pokruszonym białym serem, który mieszam z solą i pieprzem* oraz  tymiankiem i wiórkami   parmezanu lub innego twardego sera. Brzegi tarty zawijam do wewnątrz, by farsz nie wypływał, smaruję jajem rozmąconym z mlekiem** i piekę w temperaturze 220 stopni około 30 minut.
To jest pyszne! Polecam. Jeśli lubicie  dużo rozpływającego się sera w tarcie, możecie dodać pokrojoną mozarellę. Ja muszę wkrótce przygotować jeszcze galette z kurkami - natchnęła mnie Amber, którą pozdrawiam serdecznie :)

* Jeśli jogurt będzie zbyt rzadki  - można go dać mniej albo dosypać mąki. Składniki powinny się ze sobą łatwo połączyć.
**Jeśli używam fety, obywam się bez soli - to oczywiste!
*** Resztę jaja można wlać do środka tarty.


13 komentarzy:

Trzcinowisko pisze...

Wygląd boski to i smak pewnie wysmienity:)

rysz pisze...

o jaaaa :) cukinia :) pięknie wygląda ta tarta!

Majana pisze...

Fajnie wygląda i na pewno smakuje wyśmienicie. Czegóż chcieć więcej?;))

Pozdrowienia:)

Amber pisze...

Cudna! Ciekawe ciasto.
I wiesz,że myślałam o takiej z cukinią,bo mam piękną młodą.
Galette też mogę codziennie.I bez białego wina to bym się nawet nie odważyła...
Smacznego!

An-na pisze...

Trzcinowisko, rysz, Majano - częstujcie się, pyszna!

Amber - zamierzam wypróbować też ciasto z Twojego przepisu -myślę, że smakuje podobnie :)

margot pisze...

to i dla mnie zostawcie kawałek:DDD
Aniu , tak rustykalna tarta już z wyglądu zapowiada niebo w gębie

leandra pisze...

Juz sama nazwa bardzo mi sie podoba:) Dziekuje za kolejny wspanialy przepis:) Sloneczne pozdrowienia sle

Karmel-itka pisze...

och, wspaniała!
wygląda tak niesamowicie.

An-na pisze...

margot, leandro, Karmelitko - tartę pożarły w szybkim tempie dwie osoby, tak nam smakowała!

Ori pisze...

Nie ma rady, musze zrobić, bo ta Twoja nie chce się przemieścić z ekranu na talerz (pomyśl o takich rozwiązaniach na przyszłość!)

An-na pisze...

Ori - fajna byłaby taka funkcja: "wyślij!"

Ewelina Majdak pisze...

Ja ją bardzo lubię za to, że im bardziej niedbale zrobiona tym piękniejsza!
:)
Uściski Aniu!

An-na pisze...

Polko, mnie się ta tarta wydaje przede wszystkim niewymagająca!