LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2009-07-01

Sałatka z awokado i pomidora na grzance


To przepyszna przekąska, na którą przepis moja znajoma dostała od pewnej Hiszpanki. I o ile przepyszna, o tyle nieefektowna - i to tak bardzo, że nie mam odwagi podawać jej w tej postaci gościom. Przynajmniej niektórym... Traktuję tę sałatkę jako ulubione letnie danie domowe i dotychczas podawałam ją w misce, z upieczonymi grzankami ułożonymi na osobnym talerzu. Znajoma mówiła, że tam w Hiszpanii jadali tę sałatkę z tostami. Myślę, że raczej z grzankami, a właściwie - na grzankach... Teraz wolę przygotować z niej klasyczne tapas i podawać sałatkę na grzance, przybraną listkami bazylii. Tak jest naprawdę smakowicie. Cudowne grzaneczki, najlepsze z dobrze schłodzonym białym winem!



Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 mięsiste pomidory
  • 3 duże ząbki czosnku (można więcej!)
  • sok z jednej małej cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • listki bazylii
Awokado należy przekroić na pół, wyjąć pestkę i każdą połówkę szybko obrać, pokroić w sporą kostkę, włożyć do salaterki i szybko skropić sokiem z cytryny. Dołożyć pestkę - podobno owoc nie ciemnieje tak szybko... Następnie obrać pomidory ze skórki, pokroić tak jak awokado i usunąć pestki. Jeśli są mięsiste, pestek nie będzie zbyt wiele. Ząbki czosnku posiekać, zmiażdżyć razem z solą i dodać do sałatki. Potem jeszcze sól i pieprz. Cytryna. Dużo! Sałatka ma być wyrazista, mocno czosnkowa, kwaśna, pikantna. Z charakterem! Wtedy jest pyszna. Uwaga: mieszać ostrożnie, bo łatwo zamienia się w breję. Odstawić. Na patelni usmażyć bez tłuszczu małe grzanki z ciabatty lub bagietki i nałożyć sałatkę. Ozdobić bazylią. Pycha!

Myślę sobie, że można wszystko rozgnieść widelcem, ale wtedy zamiast sałatki otrzymamy guacamole... Choć w klasycznym przepisie nie ma zdaje się czosnku, a jest limonka i kolendra. Tu chodzi o czosnek ;)

3 komentarze:

kass pisze...

Aniu juz zanotowałam, bardzo fajne na upalne dni...

margot pisze...

mi też się podoba ,co tam podoba -to musi być boskie w smaku

An-na pisze...

Ha!Kass, Margot - zróbcie sobie tę salatkę, a nie pożałujecie. Schłodzona jeszcze lepsza i ... jeszcze brzydsza ;)