Przepis cytuję za Tatter:
TPM* Sourdough
Firmowy chleb piekarni po godzinach
Firmowy chleb piekarni po godzinach
* Tatter, Polka, Margot [przypis mój]
- 200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
- 290g wody
- 400g białej pszennej mąki chlebowej
- 100g pszennej mąki razowej
- 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
- 12g soli
1. Mieszanie.
Zaczyn wymieszać z mąka i wodą (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.
2. Pierwsza fermentacja i składanie.
Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.
3. Formowanie.
Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.
4. Ostatnia fermentacja.
Ostatnia fermentacja powinna zająć ok. 1 1/2 godziny.
5. Pieczenie.
Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.
Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.
NIECH SIĘ WAM UPIECZE. POWODZENIA!
Moje uwagi:
Ja pozostawiłam uformowany bochenek na noc w lodówce, a rano nagrzałam piekarnik z kamieniem do 250 stopni, nacięłam dookoła bochenek i upiekłam z parą. Mój chleb okazał się bardzo smaczny, a ciasto, które leżakowało przez noc w lodówce, ma chyba jeszcze delikatniejszą strukturę. Bardzo smaczny ten firmowy chleb Piekarni, bardzo! Chleb kroiłam jeszcze lekko ciepły (wiem, że się nie powinno...), bo koniecznie chciałam zrobić zdjęcia wnętrza bochenka. Po wystudzeniu miąższ się jednak stabilizuje i wygląda znacznie lepiej.
21 komentarzy:
An-na, ale kształt , ale chleb
Bardzo mi się podoba i wnętrze ma jeszcze bardzo piękne
cieszę sie ,że upiekłas i to z takim sukcesem
pozdrawiam
Mmmm, to ja wpadam na ten pasztet, a do tego na kromeczce z tego chlebka :)
oj i u Ciebie ten piekny i zapewne pyszny chlebus :)
Milej niedzielki :)
Zawsze rozwalasz Mnie chlebkami ! Już czuję ten zapach ! Pozdrawiam
Aniu chleb śliczny,nacięcie widzę fachowe, wnętrze pięknie dziurkowane...cóż więcej chcieć?
Miłego popołudnia!
Widać tu wprawna piekarniczą ręką. :) Bardzo lubię na chlebach ten fajny, kołowy wzór. :)
An-no, nie mogę też nie zauważyć dorodnego rozmarynu i tymianku! Sama przez zimę hodowałaś, czy to świeży zakup? U mnie większość ziół padła. :( Nawet rozmaryn... :(
Przepiękny i te nacięcia, ech
Mmmm... to ja poproszę kromeczkę :)
Piękny chlebek Aniu!:)) Pyszny on jest, też robiłam, mój trochę niekształtny wyszedł,ale co tam, był przepyszny!:)
Pozdrawiam ciepło:)
Aniu jak miło!
Dobra rada z tym durszlakiem może chciałabyś dodać go w WP w komentarzach? Może się komuś przyda :)
Miłego poniedziałku:
Anno, ach idealny i bez obcego! Przeczytalam niedbale, ze z durszlaka i zachodzilam w glowe jak z durszlaka uzyskalas paseczki :)
Jestem dopiero przy lekcji 3 (opusciwszy 2-ga), ale Twe zdjecia zachecaja do odrabiania lekcji Aniu :-))
Ależ okazałe krzaczki ziół! Moje póki co zaczynają wzrastać. Ciekawa jestem, co to będzie...
A chleb przepiękny. I przepyszny. Wiem, bo piekłam. ;))
Pozdrawiam!
krojenie jeszcze ciepłego - to jest to co łączy nasze bochenki ;) choc nie tylko oczywiście. I żebym ja jeszcze tak zgrabnie nacinała, ech...
Ale chlebek! Piękny, musiał być pyszny.
Śliczne chlebki pieczesz :)
M.
Gosiu, Zaytoon, Isadoro, Mario, Kabamaiga - miło mi, dziękuję za komentarze i czekam na Wasze bochenki :)
Majano - widziałam Twój!
Kass - dobry chleb to doskonały początek niedzieli :)
Tili - częstuj się, zapraszam :)
Margot - muszę tylko w poście napisać, że miąższ się jeszcze nie ustabilizował, bo chleb ciepły :)
Małgosiu - tymianek, rozmaryn i laur (!) kupiłam właśnie w delikatesach BOMI, bo poprzednie, równie piękne, wyschły mi na wiór od kaloryferów i zaniedbania
Buru - tak, sama widzę, że o tym durszlaku tak mi się niejasno napisało ;)
Polko - napiszę o durszlaku, bo może się dziewczyny zniechęcają z braku koszyków :)
Aniu , ja tylko chciałam napisać ,że z łyżeczki zakwasu żytniego i wody i maki pszennej można zrobić zakwas pszenny Nie trzeba go hodować od nowa
pozdrawiam
Margot - dzięki!
An-no - robię ten chleb w ramach piekarni po godzinach i wykorzystuję Twoją ścieżkę jeśli chodzi o leżakowanie w lodówce
pzdr
Margot - cieszę się, że tak łatwo zrobić zakwas pszenny (szczerz mówiąc myślałam, że niedługo pojawi się zadanie jego produkcji - od zera...)
Prześlij komentarz