Chyba nie istnieje nic łatwiejszego, jeśli ma się gotowe ciasto francuskie, na przykład firmy Frosta. Nie trzeba go nawet przycinać, wystarczy gotowe płaty ciasta podzielić na pół i ciasto na duże rożki gotowe. Potem można je jeszcze przekroić na pół po przekątnej i otrzymamy porcje ciasta na mniejsze rożki... A nadzienie? Oczywiście najprostsze - cząstki jabłek posypane cukrem z wanilią i cynamonem. Można dodać rodzynki albo co tam jeszcze fantazja podpowie (mrożone maliny?) Lubię, żeby jabłka były dość kwaśne, wtedy, po posypaniu cukrem pudrem z wierzchu, osiąga się pożądany kontrast smaku.
- 2 jabłka pokrojone na dość duże, ale nie za grube cząstki
- opakowanie ciasta francuskiego
- cukier puder z wanilią (domowy)
- cynamon (dla amatorów)
- żółtko rozmieszane z odrobiną mleka do posmarowania rożków
Ciasto wyjąć z lodówki, nieco rozmrozić, pokroić i nadziewać cząstkami jabłek, posypanymi cukrem z wanilią. Rożki posmarować rozmąconym żółtkiem i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni Celsjusza.
Gotowe! Najlepsze są wystudzone, podane do mocnej, dobrej herbaty. Czegóż chcieć więcej? Smak życia!
Gotowe! Najlepsze są wystudzone, podane do mocnej, dobrej herbaty. Czegóż chcieć więcej? Smak życia!
13 komentarzy:
Takie rożki piekłam kiedyś często i ...zapomniałam o nich...pora więc upiec, są pyszne! pozdrawiam...kota też!
Dziękuję w imieniu swoim i kota :)
Jakoś kurczę nie wierzę, ze te gotowe francuzy takie proste są ;o) Chyba że mówiy o zjadaniu.
Ale wyglądają cudnie.
PS. My też pozdrawiamy Tota.
Ha, naprawdę! A Frosta w tym wypadku najlepsza, nawet nie wałkujesz, nie rozwijasz, co czasami jest trudne, tylko sobie kroisz i nadziewasz ;)
o tak, powinno się uhonorować Noblem osobę, która wprowadziła gotowe ciasto francuskie do sprzedaży powinno
Mój żarłoczny kot dziękuje za pozdrowienia i zapewnia, że rożka z jabłkiem tylko polizał ;)
Ślinka cieknie! Moje koty pozdrawiają Twojego!
A ja pozdrawiam Ciebie!
Dziękuję, kot właśnie chrapie, bo też by wysłał pozdrowienia w Bieszczdy;)
O jakie słodkości-pyszności :-) Pozazdrościć umiejętności...
Dziękuję i wzajemnie! :)
Ach, jakie fajniutkie! Z jabłuszkiem i cynamonem, mniam! Kupię sobie gotowe ciasto i zrobię :)
Pragnę się pochwalić, że zrobiłam rożki i smakują znakomicie. Dziękuję!
Ha! Bardzo się cieszę i też rozmyślam nad powtórką, tym razem z z dodatkiem malin :)
Prześlij komentarz