Delikatna, aksamitna zupa z selera korzeniowego, ziemniaków i pora, zmiksowana i podana z grzanką z domowego chleba... Lubię orzechowy smak selera, więc kiedy wypatrzyłam tę zupę w książce Francuzki na każdy sezon Mireille Guiliano wiedziałam, że ją przygotuję. To taka potrawa w myśl zasady: mniej znaczy więcej, czyli bardzo dobry efekt uzyskany przy użyciu niewielkiej ilości składników. Polecam.
Składniki na połowę porcji:
Składniki na połowę porcji:
- 25 dkg selera
- 35 dkg ziemniaków
- 1 por
- 1 cebula
- 1 szalotka
- bulion warzywny lub mięsny (albo ekologiczna jarzynka)
- liść laurowy, sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki mleka
9 komentarzy:
Ha, u mnie wczoraj była na obiad zupa selerowa. Robię nieco inaczej, bez mleka, za to z wiórkami serowymi na wierzchu. Nie daję pora, zawsze miksuję. Proporcje gł.składników nieco inne- przewaga zdecydowana selera. Cudownie rozgrzewa, stąd zimą wszyscy sie jej domagają:)
Ja mleko dodaję ostrożnie, bo nie lubię, ale tu się sprawdza. Można dodać śmietany, byle zupa była aksamitna, choć nie jest to konieczne. Z serem zupa smakowałaby mojemu mężowi :)
Jeszcze takiej stricte selerowej nie jadłam, zawsze ze znaczna przewagą ziemniaków kartoflankę z dużym akcentem selera, ale przekonałaś mnie - wypróbuję niedługo :)
Piękne zdjęcie :)
Spróbuj, może Ci posmakuje?
Pozdrawiam :)
Spróbuj, może Ci posmakuje?
Pozdrawiam :)
Zapisuję! Selera bóstwię, a i pora bardzo lubię za ten jego charrrrakter. :) Z wielka chęcią zjem taką zupę, tylko mleko będę musiała wyeliminować... Mam już jednak doświadczenie w tej kwestii eliminacji, więc z powodzeniem czymś zastąpię. :)
Ja myślę, że bez mleka jest wystarczająco smaczna, jak kartoflanka :)
gdzieś ostatnio spotkałam tą zupę i też planowałam wypróbować :)
właśnie w formie kremu :)
a powiedz, czytałaś może "Francuzki nie tyją" ale tą pierwszą część? ja właśnie ją czytam, i chciałam spytać czy II też warto przeczytać?
Czytałam obie. Francuzki nie tyją jest pierwsza, mniej przepisów i bardziej dietetyczne, Francuzki na każdy sezon - to propozycja pewnego stylu życia i więcej przepisów na każdą porę roku. Lubię obie!
Prześlij komentarz