Jakie risotto lubicie najbardziej? Bo ja preferuję to z grzybami. Żadnych udziwnień: ryż, bulion, grzyby, trochę wina, zioła, parmezan... Zrobiłam kiedyś takie risotto z suszonymi grzybami (w wersji klasycznej, odpowiednio kleiste, posypane świeżo zmielonym pieprzem) dla znajomych. Koleżanki nie powiedziały nic, może im nawet i smakowało, a ich mężowie - no cóż, też je jakoś pokonali, choć miny mieli nietęgie, oj nie... To było ich pierwsze w życiu risotto i chyba spodziewali się innego smaku ;) Od tej pory nikogo na siłę nie uszczęśliwiam jedzeniem, chyba że Teściową, ale to często przypadkiem, bo Ona też raczej do polskiej kuchni przywykła i - choć lubi próbować moich eksperymentów kulinarnych - takie risotto za zwykłą pulpę mogłaby uznać...
Tym razem do duszącego się risotta dołożyłam dla smaku gałązki koperku (świetny pomysł!), które potem należy usunąć. No i parmezan albo ser pecorino romano muszą być świeże, dobre, bo wpływają na smak potrawy.
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio
- 1/4 kg grzybów mrożonych ( u mnie podgrzybki i maślaki, ale lepsze są prawdziwki)
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- świeżo starty parmezan (kilka łyżek wiórków serowych )
- koperek, bazylia, świeżo zmielony pieprz
14 komentarzy:
Pięknie się prezentuje Twoje risotto i z bardzo chętnie bym zjadała :)) Pysznosci :)
Ależ mnie prześladuje to grzybowe risotto,tak od czasu gdy zobaczyłam przepis krok po kroku u Tilii.. chyba się wreszcie złamię :) pysznie się prezentuje!
Papatki
Aga
Majano, Ago, to risotto jest świetne! Ja w ogóle nie rozumiem tego całego cyrku z gotowaniem risotta, bo to naprawdę łatwa do przygotowania potrawa :)
I ja tez najbardziej lubie wlasnie to proste grybowe. Niestety grzyby suszone sa 'w cenie', a mnie sie moje zapasy skonczyly :(
Super pomysl z koperkiem na pewno kiedys sprobuje :)
A ja lubię i ryż i grzyby, a połaczenie obu jest wspaniałe!
Jaki prosty masz ten przepisik.Musze wypróbowac koniecznie.Mam jeszcze w zamrazalniku mrozone grzybki (maslaczki i podgrzybki)..Pozdrowionka
Kocham takie risotto, ubóstwiam i mogłabym jeść codziennie :)
Pięknie wygląda u Ciebie, tak apetycznie i smakowicie :)
Kolejna świetna rzecz do wypróbowania, niesamowicie apetycznie wygląda:) Jestem pewna, ze będzie u mnie w domu kolejnym hitem z Twojej inspiracji:)
Aagaa, wyjdzie Ci takie jak moje :)
Tili, widziałam Twoją lekcję gotowania, Aga mi przypomniała :)
Ollu, jeśli lubicie grzyby z kleistym, kremowym ryżem to Wam zasmakuje na pewno!
Risotto moglabym jesc codziennie :)
Zwlaszcza takie jak Twoje!
An-no ja mam takiego tate co to wszystkie nowosci sa be. Ale gdy bylam w zimie w domu, moj ukochany ugotowal wlasnie to risotto wiec mojemu tacie nie wypadalo odmowic i zabawne jest to, ze mu baaardzo posmakowalo :) (choc mowil, ze to pewnie dzieki jego grzybom, ktore sam zebral i ususzyl, bo moj tata jest swietnym grzybiarzem:) Ja mysle, ze ta wersja to takie jolly, bo to dosyc polski smak :)A Twoje wyglada idealnie! Pozdrawiam serdecznie :)
Anoushko, Elu, dziękuję! Faktycznie, takie grzybowe risotto to polski smak, zwłaszcza z maślakami ;)
ludzie sie nie znają, risotto jest pyszne! ale mi ochoty narobiłaś
Aga-aa - pyszne i uzależniające!
Prześlij komentarz