LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2009-03-21

Zupa z porów z bazylią



Ja wiem, że to wariacja na temat zupy z porów i z ziemniaków, tyle że z dużą ilością posiekanej bazylii. Miałam ugotować zupę krem, ale na pytanie: miksować? słyszę zwykle tę samą odpowiedź: nie! Miałam zrobić pesto z bazylii i czosnku, ale... wolałam czosnek dodać do zupy bezpośrednio, a pokrojoną bazylią obficie posypać całość. No i znów jedliśmy kolejną wersję zupy z porów, tyle że z ziołami i z ... doskonałym chlebem (ponownie upiekłam chleb czosnkowy z Weekendowej Piekarni). Lubimy takie proste zupy podane z domowym chlebem. Pochwała prostoty to idea, której wierna jestem zwłaszcza teraz, przed świętami, no i przedwiośnie sprzyja poszukiwaniu warzywnych propozycji, toteż szukam ich cały czas...

Składniki:

  • 2 pory
  • kilka ziemniaków pokrojonych w plastry
  • bulion lub woda + jarzynka (płynu potrzeba tyle, by zalać warzywa)
  • 50 ml białego wina (ewentualnie)
  • liść laurowy
  • 2 ząbki czosnkufrdct
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • mały pęczek bazylii

Pory i ziemniaki pokroiłam w plastry. W garnku podsmażyłam na maśle pory z czosnkiem, uważając, by się nie zrumieniły. Zalałam winem i dusiłam chwilę do odparowania płynu. Dopiero wtedy dodałam ziemniaki, liść laurowy, kilka gałązek tymianku, zalałam warzywa bulionem (ale uważając, by nie dolać go zbyt dużo, bo zupa ma być gęsta) i gotowałam, dopóki ziemniaki nie zmiękły. Przed podaniem posypałam zupę bazylią. Można, oczywiście, bazylię zmiksować z czosnkiem i solą i takim kleksem domowego pesto ozdobić każdą porcję zupy tuż przed podaniem. Zachęcam do wypróbowania również tej wersji!





8 komentarzy:

magoda pisze...

Mniam!!!!
Dziękuję i pozdrawiam!

zawszepolka pisze...

Bardzo podoba mi sie ten dodatek wina do zupy. No i zupa porowa sama w sobie jest pyszna! A miksowaniu zup i ja mowie zdecydowane: nie :)

An-na pisze...

Magodo, dzięki!

Zawszepolko - no właśnie, ja z tym miksowaniem mam problem i najczęściej miksuję tylko część zupy, i to następnego dnia,a resztę warzyw pozostawiam w kawałkach... A wino wolę zamiast kwaśnej śmietanowej nuty :)

majana pisze...

I zupa i chleb - fantastyczne!:))

Donatella pisze...

a może i będzie dobra
pozdrawiam wiosennie

An-na pisze...

Rozumiem i podzielam uwielbienie Francuzów dla porów. Wkrótce pojawią się u mnie znów ;)

Tilianara pisze...

Ale pięknie i apetycznie wygląda ta zupa :) Naprawdę wspaniałe zdjęcia zrobiłaś :)

An-na pisze...

Dziękuję, Tili :)