LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2009-04-04

Chleb z ricottą


Tym razem do Weekendowej Piekarni zaprosiła nas Atina z Tak sobie pichcę i wybrała szybki, łatwy i smaczny chlebek z ricottą. Bardzo łatwo i przyjemnie się ten chleb zagniatało na stolnicy, ładnie rósł nawet bez koszyka i wzbudził wiele zachwytów blogowych piekarek. Rzeczywiście - bardzo dobry przepis, tyle że chleb przypomina bułkę, o czym warto wiedzieć i ... ma tendencję do znikania tuż po upieczeniu ;) Mój chleb upiekłam częściowo z mąki pełnoziarnistej i pozwoliłam mu nieco dłużej wyrastać (myłam okna!) oraz dłużej się piec. Może dlatego nie wyrósł tak pięknie? Myślę też, że zamiast ricotty można dać tłusty twarożek albo ser na sernik, dobrze zmielony.

Bochenek widoczny na zdjęciu kroiłam jeszcze gorący, więc nie wygląda dobrze w przekroju, ale nie mogłam się powstrzymać... Po wystygnięciu miąższ jest elastyczny, zapewniam! Atino - dziękuję za przepis!

Podaję za Autorką:

Składniki:

  • 100 g wody
  • 40 g mleka 3,2%
  • 5 g drożdży instant
  • 250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna, ja dodałam połowę pełnoziarnistej)
  • 15 g masła
  • 90 g serka ricotta
  • 5 g soli

* wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę.

Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego:-)



[weekendowa_piekarnia_baner.jpg]

8 komentarzy:

margot pisze...

Wygląda bardzo ładnie i jest ,o wiele zdrowszy niż był mój :)
Mi się tez wydaje że można użyć różne twarożki

An-na pisze...

Dzięki, Margot, za słowa pociechy, bo mogłam go dokładniej pilnować i byłby i smaczny, i ładny :)

Aga z Zapiecka pisze...

Eee chlebek wygląda ładnie :)
Do miłego!

PS Podoba mi się wiosenny wystrój u Ciebie :)

An-na pisze...

Chlebek taki sobie z wyglądu, no i zdjęcia nocą robione. Dziś ze złości upiekłam ciabatty, piękne i pyszne!
A tulipanowo musi być w domu :)

Ewelina Majdak pisze...

Hihi mi tez lekko przerosl bo zaczelam robic zdjecia tarty grzybowej :))) Ale wiesz co Ania? Nie ma sie czym przejmowac bo smaku to wcale nie zmienilo :))
Pozdrawiam cieplo :)

An-na pisze...

Dziękuję! W kuchni za mało się ostatnio skupiam (ech, ta rutyna), a przy chlebie trzeba być uważnym ;)

Tarta grzybowa? Czekam niecierpliwie!

atina pisze...

Śliczne wiosenne zdjecia zrobiłaś swojemu chlebkowi:) Wygląda bardzo dobrze - nie wiem co Ty od niego chcesz:) Cieszę się, że piekłyśmy razem:) Pozdrawiam serdecznie!

An-na pisze...

Atino, ja też się cieszę :)Ale Wasze chleby wyszły takie piękne, że wahałam się, czy wstawiać zdjęcia mojego chleba na bloga...